På Gång

Hayati Kafe – ”The Crooner ” 

Hayati Kafe är den första och förmodligen enda manliga jazzsångare från Turkiet som har blivit känd internationellt. Hayati kom till Sverige 1962 med en turkisk orkester och valde att stanna kvar här när orkestern åkte tillbaka. Det har blivit otaliga TV – och radioprogram, turnéer i Sverige och utomlands under årens lopp. Även shower på t.ex Berns och Kronprinsen. Hayati har samarbetat med stora delar av den svenska jazzeliten och spelat in CD’s med många av dom. Publikens hyllningar bara fortsätter! Hyati Kafe ”the Crooner” framträder i Sverige och utomlands både, med storband och i mindre konstellationer. Vi är glada och stolta över att han ska vara med på ” Jazz i Grövelsjön”  2019. På dansbanan i Storsätern.

Inspelningen av Sån’t med Hayati Kafe låg 13 veckor på Svensktoppen 1968. Sån’t minns vi ….

HayatiKafe’s hemsida

 

gilla Kultur i Grövelsjön på Facebook

 

Ida Sand

 

Ida sand är uppvuxen med mycket Opera musik och kyrkomusik i familjen, men hon valde en annan väg – den musikaliskt breda vägen…hon levererar Jazz, Soul, Blues, RnB, Folk, Gospel – you name it! Hon rör sig obehindrat mellan alla genres med den äran.

 

Ida lärde sig piano som barn och flyttade från Stockholm till Göteborg där hon gick Musikhögskolan.Efter examen började hon sin musikkarriär som sångare och pianist.

Sedan skivdebut 2007, när kritiker och publik först tog henne till sitt hjärta, har hon gett ut ett flertal album där hon visar sin bredd. Ett av dom innehåller enbart egna tolkningar av Niel Young – låtar.

När Ida flyttade till Stockholm var hon flitigt anlitat som musiker och körade också åt många andra stora artister. exempelvis medverkade hon i husbandet för SVT’s ”På Spåret”.

Ida Sand är, sen många år, en del av jazz och blues scenen i mestadels    Tyskland och Sverige.

 

 

Länkt till Ida sand’s hemsida

 

 

George “Jojje” Wadenius

George “Jojje” Wadenius är Sveriges kanske mest välrenommerade och internationellt kända gitarrister. Hans innehållsrika karriär startade med gruppen “Made in Sweden” 1968 och efter det följde en tid i USA som medlem i bandet  Blood Sweat and Tears, turnéer med stjärnor som Aretha Franklin, Simon and Garfunkel, Dionne Warwick och Steely Dan. Det blev också många år med husbandet i showen Saturday Night live.

Innan ”Jojje” lämnade Sverige släpptes albumet Goda’ Goda’, hans första barnskiva med tonsatta dikter av Barbro Lindgren. Att komponera för barn var också något han återkom till efter flytten tillbaka till Skandinavien i mitten på 90-talet. Kenneth Gärdestad skrev texterna till albumet “Zzoppa”.

Oslo blev nya hemorten att utgå ifrån när han turnerar med egna band, spelar in egna skivor, producerar andra artisters album, arbetat som solist med olika storband, komponerar och undervisar. Jojje fortsätter att vara en flitigt anlitad studiomusiker med 200-300 inspelningar i bagaget utöver alla album i eget namn och med egna grupper.

Fem Grammisar har det hunnit bli och alla utmärkelser och priser man kan tänkas få i Sverige. Bland de senare; 2017, Sveriges Radios P2’s “Guldkatten” med motiveringen:

Guldkatten är ett hederspris till en jazzig svensk artist, musiker eller kompositör som under en längre tid fyllt publikens hjärtan med musikaliska upplevelser.

Vi ser fram emot Jazz i Grövelsjön 2019 då han ska fylla våra hjärtan med musikaliska upplevelser!

 

 

Marja Mortensson

Marja Mortensson, en ung sydsamiska jojkerska och sångare från Svahken Sïjte i Hedmark, med en mycket facsinerande röst. Uppvuxen som hon är i en renskötarfamilj är hennes musik starkt rotad i den sydsamiska livsstilen. Låtarna är viktiga delar i hennes samiska identitet. Färgade av närheten till naturen, kärleken till renhållningen och engagemanget att skydda och vitalisera det sydsamiska språket.

Under de senaste åren har Marja samarbetat med den berömda samiska musikern Frode Fjellheim, för att ge nytt liv till traditionell Jojk. Marja Mortensson ger konserter bl.a på olika festivaler farmförallt i Norge och är känd för sin jojk och också för att kombinera den med helt oväntade instrument som t.ex Tuba. Hon har några uppmärksammade album och många TV framträdanden i bagaget.

Den samiska flaggan

Flaggans cirkel står för andlighet och representerar solen (röd) och månen (blå). Grönt symboliserar växter/natur, blått symboliserar vattnet som är ett livselixir, rött symboliserar elden, värme och kärlek. … Den har samefärgerna röd, grön, gul och blå som kommer från den traditionella samiska dräkten, kolten.

Marja Mortensson är uppvuxen någon mil i från Sorsätern där Jazz i Grövelsjön hålls, i gränslandet Sapmi / Sverige / Norge. Marja Mortensson inviger med jojk, håller en konsert och har en föreläsning om Jojk.

Vi håller fanan högt!

 

Marja Mortensson hemsida

gilla Kultur i Grövelsjön på Facebook för uppdateringar

 

Biljetter här

 

Rigmor Gustafsson

Rigmor Gustafsson uppträder på Jazz i Grövelsjön 16-18 Augusti 2019

Rigmor Gustafsson har hitintills släppt tio album i eget namn, alla visar prov på en stor upptäckarlust och variations rikedom. Med en lång karriär bakom sig som en av Europas främsta jazzartister, har hon tagit emot många utmärkelser, priser och även en medalj från Hans Majestät Konungens hand – Litteris et Artibus. Medaljen utdelas för “framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur”.

Under uppväxten i Värmland spenderade Rigmor Gustafsson mycket tid tillsammans med sin gitarr och sin häst. Hon studerade klassisk gitarr och blev klar över att klassisk musik var notbundet och strikt, medan annan musik kunde få tolkas mer fritt. Med rösten som huvud instrumentet utvecklades Rigmor mer och mer i den riktningen. Gitarren fick stå tillbaka. 

Efter studier på Ingesund och Musikhögskolan  i Stockholm bar det iväg till New York för vidare studier på The New School for Jazz and Contemporary Music och Mannes College of Music. Rigmor jobbade som servitris och i ett stall hon hade läst om i Miles Davis självbiografi. Det gav henne möjligheten att dagligen få rida i Central Park. 

”Rigmor Gustafsson Quintett” bildades under tiden på Manhattan och de turnerade i Norra Europa. Med sig i bagaget, nyss hemkommen till Sverige, fanns en demo av det som skulle bli hennes första album – ”in the Light of the day” som släpptes 1996. Efter det har det blivit 20 talet skivsläpp, bl.a ett album med tolkningar av Burt Bacharach-låtar – ”Close to You” Ett annat med tolkningar av Michel Legrand -”On My Way to you”.

Med albumet ” Alone With You” 2008, blev det en grammis i kategorin “Årets jazz”. Alla låtar är komponerade av Rigmor Gustafsson själv. Också det albumet sålde guld som de andra gjort.

Nyligen har Rigmor Gustafsson släppt ett album med titeln Come Home. Alla låtar är egna kompositioner förutom tre. Dessa är Joni Mitchell’s ”Big Yellow Taxi”, Kate Busch klassikern” Wuthering Heights” och Twist in my Sobriety av Tanita Tikaram. 

Så här skriver tidningen Lira om ”come Home” ;

En av svensk jazz största sångerskor är tillbaka efter fem års uppehåll i skivproduktionen. Rigmor Gustafsson beskriver själv den nya plattan Come home som en sorts hemkomst, en lycklig skiva hon alltid velat göra. Det hörs och känns. Hennes exceptionellt klara röst och hennes tekniska kvaliteter har alltid imponerat, men nu är det som att hon kan vila i sin egen förmåga, skörda av den i en kreativ sällhet.

Ja, det har blivit många utmärkelser, guld och medaljer för Rigmor Gustafsson genom åren.

Nu har vi ett gyllene tillfälle att få höra och se henne på ”Jazz i Grövelsjön” 2019.  – Det är guld!!!

Beställ biljetter till Jazz i Grövelsjön

evenemang på FB

Gilla oss på Facebook för uppdateringar

Rigmor Gutafsson hemsida

Andra artister 2019

Presenteras snart:

Stefan Nykvist

Christina Gustafsson

Svante Söderqvist Trio : Svante Söderqvist, Adam Forkelid, Calle Rasmusson